Nytt på stickorna, men inget färdigt

Nu börjar jag snart bli expert på att starta upp en socka stickad från tån och framåt. Det där pilliga uppläggandet av maskor och starten med ökningar är inte längre så jobbigt pilligt längre. Börjar få in vanan. 

Lite tröttsamt att inte kunna göra färdigt någonting någon gång. En socka är på paus för att jag tror att den är för stor. En socka till ett annat par är pausad för att jag misstänker att ett nystan inte kommer räcka till den längden som önskas på skaftet och jag hade inget garn som blev snyggt/bra att skarva in i ränder till just det paret.

Så vad gör man då? Jo, man tittar efter om det inte råkar finnas ytterligare en uppsättning strumpstickor i storlek 3½, jorå det gör det. Sen börjar man på en ny socka. Denna gång är det till det först påbörjade paret med avsikten att göra den här mindre, sen får vi se om ett besök infinner sig innan jag har hunnit sticka färdigt den nya sockan.

Idag tog jag mig en promenad bort till G-B:s Pyssel & Hobby, som är den närmaste garnaffären och köpte mig ett svart nystan av Drops Fabel så att jag kan fylla på med svarta ränder i det andra paret sockar. Det gråa garnet är gammalt och köpt i Danmark och jag hade bara två nystan av det så det går inte att tilläggsköpa mer av det. Men det kommer nog bli grymt snyggt med gråmelerade med ett gäng svarta ränder i skaftet. Funderar även på om man skulle ge sig på att sticka in initialerna för den blivande ägaren. Det skulle vara en kul grej.

Men först blir det fokus på den andra sockan i det första (blåa) paret.
// Pysselnerd   


Händer inte så mycket på stickorna...

Det senaste tiden av pyssel har mest gått åt till att strukturera upp mitt konto hos Ravelry. Har nu matat in alla stickor som jag har tillgång till (både mina egna och mammas). Allt garn som ligger i "stash":en, samt pågående projekt.


Jag har ett litet problem och det är att jag inte kan lägga in projekt som påbörjats för länge sedan. Därmed kan jag inte heller öronmärka det "stash":ade garnet åt det projektet. Små petitesser men nog så störande. Antingen får jag bara strunta i det och markera garnet som användt när projektet är klart, eller så får jag mata in projektet som att det påbörjades så tidigt som det går på sidan. Inget jätteproblem som sagt, så jag lägger nog de tankarna åt sidan för stunden.

Jag tog ju ett litet foto på sockan som har kommit ytterligare en liten bit på vägen. Har ju börjat med skaftet nu. Bilden är tagen precis när hälen är klar.


Motion för de små grå!

Häromdagen så skulle jag börja på hälen på sockan, men fattade ingenting. Man skulle lyfta maskor fram och tillbaka och maskorna skulle minska. Jag stickade, lyfte maskor, flyttade garn och gjorde omslag, men inte blev det några mindre maskor för det på pinnarna. Läste om igen i beskrivningen... lika förvirrad. Så jag insåg att detta är nog något jag får sätta mig i lugn och ro med. Så jag bytte objekt för tv-stickandet till min festhalsduk/axelvärmare som bara är vanlig rätstickning.


Igår så satte jag mig och i lugn och ro läste igenom beskrivningen igen och titta på instruktionsvideon hos Drops. Aha, det är såå man gör! Eureka! Satte igång med stickorna igen och fattade åter igen ingenting. Jag vet inte hur många gånger sammanlagt som jag ömsom läste beskrivningen och ömsom tittade på videon. De skiljde sig något i hur man skulle göra och till slut fick jag äntligen lite kläm på det.

Sen när man fått kläm på nedminskningen så gick det fint, tills man skulle vända och börja lägga upp igen. Nya problem igen och när jag till slut fick kläm på det så kände jag att det var bara till att fortsätta och bli klar med den här jäkla hälen så att man inte glömmer under natten hur man skulle göra.

Just där och då så kändes det inte så lockande att tänka på att man skulle genomlida detta tre gånger till. Jag har ju två par sockar att sticka. Men nu känns det lite bättre idag igen. Nu vet jag ju hur man ska göra så nästa gång kommer det att vara lättare. Sen att det kanske inte är lika roligt att sticka strumpa efter strumpa är en annan historia. Men jag tror att det går bra i och med att det är så lätt att bara slätsticka fram hälen. Dessutom varvar jag ju med lite andra projekt in emellan, så det blir nog inte så dötrist trots allt.


Hur irriterad man än blir så är det trots allt nyttigt. Man gör något som man inte brukar göra och då tränar man de små hjärncellerna och håller dem vid liv. Och dessutom lär man sig någonting nytt.

Dags att ta tag i dagens stickning. Nu ska det stickas skaft och kolla hur mycket garn som går åt till en socka så jag vet hur mycket det går åt till de andra sockarna sen. 

Trevlig helg! / Pysselnerd  

Scarf/halsduk som egostickning

Projekt: Scarf med påfågelmöster

Garn: Drops Baby Alpacka Silk. Färg 1760 Ljus grålila. 

Mönster: http://textilhantverk.ifokus.se/Articles/Read.aspx?MessageId=be14ce2c-9d5a-4711-92fd-3b377d07441b&GroupType=Se.iFokus.Community.Board.ArticleGroup.
Jag har dock valt att göra min med endast tre mönsterrapporter, dvs. uppläggning av totalt 56 maskor (1+18+18+18+1).


Lite egostickning också.

Igår gick jag och köpte mig tre nystan av Drops Baby Alpacka Silk i färgen 1760 (ljus grålila). Det är introduktions-pris på det garnet fram till Alla hjärtans dag med 30 % rabatt.

Tanken är att det ska bli en scarf/halsduk... eller vad man nu ska kalla det. Inte så tjock som en vinterhalsduk utan mer som ett klädesplagg/accessoar, stickat med påfågelsmönster. Jag tror att det kan bli riktigt snyggt.

Det är lite trist att bara sticka till andra, man vill ju gärna ha något till sig själv också. Så det får bli lite emellan-åt-stickning på den här till mig själv.

Bild och info kommer senare när jag fått tag i kamera och kommit lite längre så att jag ser om det blir bra med mönstret eller om jag ska byta stickstorlek.

Sockbyte

Eftersom jag inte kan avgöra om sockarna till pappa blir för stora eller inte, så satte jag den stickningen på paus tills vidare. Har hunnit fram till där hälen ska börja. Men vill inte ge mig på det förrän jag vet om jag behöver repa upp allt fram till ökningarna och minska lite där, eller om det räcker att minska lite fram till hälen. Just nu ser det i alla fall väldigt för stort ut i jämförelse med den trasiga sockan jag fick med mig i rätt storlek.

Därför har jag istället börjat på det grå garnet och ska bli likadana sockar till pojkvännen istället. Har provat pappa socka på honom och det verkar stämma bättre för en storlek 43-44 än 40-42. Det går undan när stickorna bara går av sig själv och man själv antingen tittar på tv eller lyssnar på ljudbok.

Idag tog vi nämligen upp vårt lyssnande av "Hundraåringen som klev ut genom fönsI tret och försvann" av Jonas Jonasson som ljudbok till helgfrukostarna. En bok jag kan rekommendera starkt till så väl pysslare som icke-pysslare. :)

Tänkte att jag skulle passa på och lämna lite andra rekommendationer också. iFokus är ett gäng intressesidor som jag följer. Där kan man få hjälp med frågor och inspiration. Man blir ganska lätt imponerad av andra alster och får en massa nya sprudlande idéer om vad man vill göra. Risken är dock att man till slut får så många projekt att man tappar lusten. :)

http://textilhantverk.ifokus.se/ Allt möjligt pyssel inom det textila.
http://pyssel.ifokus.se/ Allt möligt pyssel av alla olika karaktärer. Även textila smyger sig in ibland.
http://smyckestillverkning.ifokus.se/ Allt möljligt med smyckestillverkning. Mycket pärltips.
http://glaskonst.ifokus.se/ Glaskonst i alla dess former. Följer den mest för idéer och för glasgravyr.

En annan sida/community där man kan hålla koll på sina projekt och inventarier är Ravelry. Har bara precis registrerat mig och börjat dona med min sida. Så jag har inte riktigt fått kläm på alla finnesserna där än. Men man kan lägga upp alla sina stickor man har, sitt garnlager, sina projekt osv.
https://www.ravelry.com/account/login

Så här kan det se ut på sin sida med sina projekt. Och sedan hur ett projekt i sin tur ser ut.

(klicka på bilderna för att förstora dem)

Nu ska jag gå och städa bort det sista av julen och såga i tur det sista som är kvar av granen. =)

Lycka är...

...att hitta garn i "10-kr Fyndlådan" i mataffären!!!Det verkar vara någon typ av fransgarn. Letade bara lite som hastigast och hittade ett svart nystan också, men jag har ju redan svart med silvertråd i.

Det står bara att det är ca. 50g men inte någon längd. Men nåt skojsigt ska man väl kunna hitta på med det här.

Årets första nya påbörjade projekt.

Projekt: Slätstickade sockar med resårskaft (beställningsjobb till pappa)

Garn: Superwash strömpegarn (70% ull, 30% polyamid). Färg: 712970 (Blå) samt liknande Grått garn som saknar etikett. (Dessa är gamla garn köpta i Danmark för länge sedan, som jag fått från mammas gömmor.)

Mönster: http://www.wermland.nu/Stickning/Toeup.pdf fast med samma ändringar som följande bloggare har gjort http://tintin74.blogspot.com/2010/07/nu-ar-jag-fardig-med-mina-efterlangtade.htmlDet var inte helt lätt att förstå sig på den nya maskuppläggningen och jag struntade fullkomligt i om det blev vridna maskor i tån på första varvet. Inte för att det syns, så antingen har jag gjort rätt eller så hade jag tur att det syntes ännu mindre än vad jag trodde.
Pappa lär ju inte se det om han inte synar dem ordentligt.

Vi får väl se hur tröttsamt det är att sticka sockar. Man ska ju göra en till likadan när man är klar med första sockan. Tänkte ju sticka ett par till... men det får vi se. Kanske blir det något annat, typ en sjal som kommer emellan. Måste ju ha något att sysselsätta mig med vid TVn.

Årets första färdiga projekt.

Nu har min trekantiga halsduk stickats färdigt. Eller ja, det var ju ett par dagar sedan, men det är först nu som jag fått tagit kort på den.


Den blev inte riktigt så bred som jag tänkt mig. Kan precis vira den om mig och knyta under hakan, men inte mer än heller. Det är lite garn kvar på nystanet men jag vågade inte chansa på att det skulle räcka två varv till. Så det fick bli som det blev.

Mössan till Tomas är också klar. Tofsen är tillklippt och fastmonterad efter en hel del om och men. Först monterade jag den med bara en tråd från tofen och insåg att den kommer ju att trilla av vid första bästa lilla smäll på tofsen. Så jag tog av den igen och till min förvåning var det lättare än jag trott att hitta vart i bollen som ihopsnörningen gick, så jag kunde fylla på med ytterligare en dubbeltråd. Tvinnat och fast sytt så blev det totalt 5 trådar nu och mycket, mycket starkare. Nu sitter den rejält och jag behöver inte vara orolig för att den ska lossna. Ska bara få tummen ur att leverera den också.


Teststickar

Igår gav jag mig på att sticka lite igen. Blir ju så rastlös och slö om jag inte stickar. Dels så somnar jag så fort man tittar på TV. Det gör jag inte när jag stickar.

Sen skulle jag testa om det blev värre i ögonen av stickandet. Det gjorde det inte. Det är inte helt bra, men det är bra mycket bättre nu än härom dagen. Är så torr i huden kring ögonen och det är väl mest det som gör att det kliar och svider.

Något annat som skulle testas är att jag har hittat ett nytt stickmönster som jag suktar efter att få sticka. Har sett ut garn hos Drops som dessutom är 30% rabatt på just nu. Ska bara bestämma mig för vilken färg jag vill göra. Just nu känns det som att det lutar åt ljus lilagrå eller pistage. Mönstret är en sjal/halsduk i påfågelmönster. Det ser lite avancerat ut men verkade inte så svårt då bara var fjärde rad var lite mer avancerat än rätor och avigor.

Sagt och gjort jag letade upp ett av restgarnerna i mohair från det pastellglada åttiotalet som skiftar i nyanserna rosa/vitt/lila och testade först med stickstorlek 5,5. Gick över till 4 efter ett tag för att se hur det blev om man hade mindre stickor. Så nu vet jag nog hur jag vill göra när jag köpt mitt garn. Dessutom gjorde jag lite förändring i mönstret, eftersom jag tyckte det blev för brett med 5 mönsterpartier (totalt 92 m) så jag minskade till 3 mönsterpartier (56 m). Det blev ungefär som jag tänkt mig. Kanske att jag byter till 4 mönsterbredder, men det lutar nog åt 3. Bättre att göra den lite längre istället för att ha en allt för bred.

Efter 45 m så har jag nu repat upp mitt lilla teststycke igen. Det var inte särskilt vackert garn :D. Man är rätt så nöjd över att ha lämnat den eran. Det garnet kommer nog till nytta någon annanstans vid ett bättre tillfälle.

Hoppas inte, hoppas verkligen inte!

Igår så tittade jag igenom min kasse med alla garnerna. Det var något jag funderade över. Och åter igen fick jag ett klianfall i ögonen. Hade ju ett dagen innan julafton som var min första kväll under julledigheten hemma hos mor och far.

Börjar misstänka att det är något i garnerna eller något garn som jag inte tål. Har sedan ett tag börjat misstänka att jag är överkänslig mot kvalster eller damm men inte fått tummen ur att gå till läkaren och göra ett pricktest. Innan har det aldrig varit några problem med kli i ögonen utan bara nysningar och att näsan täpper igen allt som oftast när jag sover eller ligger ner.
Fick lite kliande när jag var hemma hos mig och letade fram de gamla garnresterna, där i var det ett ullgarn och flera angora garner. Fast då tänkte jag mest att jag hade rotat i en massa damm och att garnerna säkert gav i från sig en massa irriterande fibrer.

Sen på kvällen innan julafton så satt jag ju och stickade på Tomas mössa som innehöll mycket ull. Men återigen avskrev det där med att jag var väldigt torr i ansiktet efter att ha varit ut i rejäl kyla ett par dagar tidigare och nu var jag inne i varm och torr luft. Katterna fanns också i åtanke att jag kanske skulle ha börjat bli allergisk mot. Det lugnade ner sig när jag inte kliade lika intensivt och baddade med vatten och smorde in ansiktet och kring ögonen med babyolja.

Kliandet i ögonen igår var det värsta jag varit med om i kliväg. Men så var jag ju inte den som försökte sluta klia direkt heller till en början.
Så nu sitter jag här och vet inte riktigt om man vågar ta tag om stickorna igen. Har köpt en ögonsalva och det har blivit mycket bättre. Men jag får väl låta det vara ett par dagar och låta ögonen få återhämta sig igen, innan jag stoppar huvudet i garnkassen igen.
Tidigare idag så fixade jag till lite med tofsen till Tomas mössa igen, den är ju av ren ull. Lite av ett utmanande försök för att se om det kliade extra då. Det kliade ganska mycket men jag tror mest att det var för att jag inte hade kletat i ögonsalvan alls under dagen och det kändes allmänt torrt och svidande i huden kring ögonen.
Jag hoppas innerligt att jag inte är allergisk mot garnerna! Nu ska jag baske mig ta och få tummen ur och göra ett pricktest framöver. Förhoppningsvis kan jag väl i så fall utesluta vissa garnkvalitéer. Men helst vill jag ju höra att det inte alls var garnerna som utlöste det hela.

To you all from me...


RSS 2.0